För att kunna studera så effektivt som möjligt krävs det en bra studieteknik. För vissa faller det sig naturligt att studera, och det fungerar oavsett utomstående faktorer, medans en välarbetat studieteknik är extremt viktigt för andra. Oavsett vilket kategori du faller inom så kommer arbetet bli bättre med hjälp av en bra studieteknik.

 

Grunder till en god studieteknik

Det finns några kärnor i hur du kan studera på bästa sätt och få informationen att sitta. Att anteckna och prata högt är två saker som främjar att informationen fastar. Så istället för att bara sitta och läsa tyst i huvudet så är det bra att läsa högt. Du kan åtminstone upprepa de viktiga delarna och anteckna viss viktig information. Läs gärna igenom din anteckning när du har gjort den så sätter den sig ännu bättre. Här finns fler tips på hur du pluggar effektivt.

 

Studietekniker i skolan

När du befinner dig på skolan så kommer du inte att behöva tänka lika aktivt på studietekniker. Läraren kommer att hjälpa er i klassen att studera på bästa möjliga sätt genom att blanda viktiga saker som att skriva ned information, prata högt, lyssna och läsa. Du kan dessutom fråga läraren om denne har några tips på hur man studerar just det specifika ämnet på bästa sätt. Det finns även studiemotiverande kurser på folkhögskolan.

 

Rätt studieteknik för att plugga hemma

En stor del av studierna sker utanför skoltid, även fast du inte studerar på distans. När du ska plugga hemma är det viktigt att tänka på vart du studerar. Det innefattar allt runt omkring. Hur stolen du sitter på är, hur det ser ut runt omkring och om det är mycket ljud eller andra saker som kan distrahera.

Ska du studera mycket hemma kan det vara bra att införskaffa ett skrivbord och en skrivbordsstol. Annars är det vanligt att man sitter vid köksbordet, vilket inte är optimalt, eller ännu värre i soffan eller ligger i sängen. Det är inte bra på flera olika sätta. Rygg, nacke och axlar tar stryk av att sitta i dåliga ställningar under längre perioder. Dessutom är det andra saker runt omkring som kommer att distrahera dig om du inte har en designerad studieplats.

 

studera teknik

 

Rätt studieteknik för studera på distans

Att studera på distans kräver en annan typ av teknik. Förutom de teknikerna för inlärning som beskrivs ovan så behövs även ett extra lager av disciplin för att ens komma igång och studera. I denna artikel finner du information om hur det är att studera på distans.

 

Tid är viktigt

Man vill gärna lära sig så snabbt som möjligt och hastar sig igenom vissa saker. Men resultatet kommer då bli därefter. En väldigt viktig sak att tänka på när det kommer till att studera är att man måste ge det tid. Det tar tid för saker och ting att fastna. Så repetera tills du känner att det sitter helt och hållet, istället för att sluta när du har studerat ett visst antal timmar. Många gånger är det bra att plugga lite för att sedan ta en paus, vila hjärna och sen komma tillbaka igen snarare än att sitta och nöta åtta timmar i sträck.