Studier för vuxna

Stärk dina studier via en fantastisk gemenskap på en folkhögskola.

 

folkHÖGSKOLan

 

 

I Sverige finns det 155 folkhögskolor. Tollare folkhögskola, Hjo folkhögskola och Skurups folkhögskola är några få exempel.   Att en folkhögskola är en plats för studier råder det inga tvivel om.

Men vad är egentligen en folkhögskola, och vad är skillnaden mellan folkhögskolan och komvux? Här har vi samlat detaljerad information om folkhögskolor.

Vad är en folkhögskola?

 

En folkhögskola är en skola för utbildning av vuxna. Det är en skola som är anpassad efter individen och skolan väljer själv sin läroplan utan att vara bunden till centralt fastställda läroplaner. Något som kännetecknar en lektion på en folkhögskola är att det arbetas mycket med samtal och inkludering av alla individer. Det är stort fokus på att ha sammanhållna grupper med färre deltagare för att få ett så nära arbete och en så hög gemenskap som möjligt.

 

 

Bo på en folkhögskola

Många folkhögskolor erbjuder eleverna att bo där, vilket kan jämföras med en internatskola. Detta ger eleverna en ännu starkare sammanhållning än den det aktivt arbetas med i klasserna genom samtalen och inkluderingen av alla. Men det går även att plugga på distans

Det är även ett bra första steg till att flytta hemifrån. Att hitta en lägenhet är inte alltid lätt, men på folkhögskolan finns det reserverade boenden för de som studerar på skolan. Det är ett unikt sätt till att leva och bo och garanterar vänner och minnen för livet. Det är inte bara en skolgång, utan också en fantastisk upplevelse som kommer att forma dig för all framtid.

 

 

Vad är skillnaden mellan folkhögskola och komvux?

 

Både komvux och folkhögskolan är utbildningscenter för vuxna. På komvux kan du läsa upp alla betygen från gymnasiet och komplettera med betyg som du inte har från gymnasietiden. Medans på folkhögskolan kan du bara läsa upp kärnämnen som matematik och svenska. Detta gäller för folkhögskolans allmänna kurs. Men det finns även kurser med andra inriktningar där det inte handlar om att förbättra nuvarande betyg, utan detta är helt enkelt nya kurser.

 

 

Hur mycket CSN får man för att gå på folkhögskola?

 

Att studera på en folkhögskola är helt avgiftsfritt. Har skolan ett internat där du vill bo är det förenat med en kostnad, men det brukar vara väldigt billiga priser jämfört med vanliga hyror. Vad den kostnaden är varierar från skola till skola. Men i övrigt är folkhögskolan som sagt var gratis och du är berättigad till CSN när du studerar på en folkhögskola.

När du utför studier på en folkhögskola är du berättigad till både bidrag, vilket är pengar som du får, samt studielån.  Studielånet är pengar som du måste betala tillbaka, men det fina med studielån är att det är extremt låg ränta, så det kostar dig i princip ingenting att låna dessa pengar.

Hur mycket du får beror på hur mycket du pluggar samt om du har en annan inkomst på sidan av. Pluggar du heltid och inte jobbar med något annat är du berättigad till 2 715 kronor i veckan. Av dessa pengar är 823 kronor bidrag och resterande 1 892 kronor är ett studielån.