Sigtuna folkhögskola

Om Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola firar hundra år 2017. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats, en plats där människor kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Huvudmän för skolan är Sensus studieförbund, Sigtunastiftelsen och Svenska Kyrkans Unga. På Sigtuna folkhögskola står människan och hennes olika erfarenheter i centrum. Vi vill hjälpa människor att hitta meningsfullhet i livet, kunskaper som bidrar till att förstå och tolka omvärlden. Vi lever mitt i mångfalden och försöker möta omvärlden med en normkritisk hållning. Vi framhåller vikten av ett kulturliv som både roar och oroar. Skolans kompetensområden är – utöver behörighetsgivande studier på Allmän kurs med bland annat svenska som andraspråk – ledarskap, livsfrågor och idealitet, konstutbildningar med inriktning på konceptuell konst, film, fotografi samt teater.

Vid sidan om folkbildningsverksamheten driver vi vandrarhem, kursgård och restaurang.

Bildningsidé

Sigtuna folkhögskolas bildningsidé genomsyrar all verksamhet:

”Vi vill ge människor möjlighet att pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskaper och livsvärden.”

Målgrupp

Målgruppen för folkhögskolespåret är ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd i åldrarna 18 till 21 år. Kunskaperna i svenska ska motsvara SFI D-nivå.

Studier

Studier på Allmän kurs sker i grupp, i nära samarbete med lärarna och kurskamraterna. Lärartätheten är hög och grupperna små. Språkåret vänder sig till deltagare med annat modersmål än svenska. Studierna där har fokus på att erövra det svenska språket och de termer som krävs för att kunna lära mer i olika ämnen längre fram i utbildningen. Teoretiska och praktiska moment varvas.

Boende på Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola har ett internat med nästan 70 bäddar. De flesta bor i dubbelrum. Dusch och toalett finns antingen på rummet eller i korridoren. Alla rum har tillgång till kök, tvättstuga och samlingsrum.

Skolan serverar lunch måndag till fredag, övriga måltider ordnar de boende själva.

Kontakt

Cecilia Edin
Rektor
cecilia.edin@sigtunafolkhogskola.se

Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 22
193 22 Sigtuna

Länk till karta: klicka här

Hemsida: klicka här

Kontaktuppgifter

Kontaktperson:
Cecilia Edin
Rektor
cecilia.edin@sigtunafolkhogskola.se