Västerbottens län

 

  • Folkhögskolespåret i Västerbotten drevs från oktober 2015 till mars 2018 av Umeå kommun

  • Fjorton kommuner och sju folkhögskolor medverkade och två samordnare drev frågan i länet

  • Insatsen Folkhögskolespåret lever kvar även efter projektets slut

  • Flera av folkhögskolorna fortsätter att ta emot ensamkommande

  • Kontakta folkhögskolorna direkt vid frågor eller intresse

Aktuellt

Mars 2018 avslutades projektet Folkhögskolespåret i Västerbotten

Projektet Folkhögskolespåret Västerbotten har finansierats av Länsstyrelsens 37§-medel under två projektomgångar. Under projekttiden har man jobbat mycket med att implementera modellen Folkhögskolespåret i folkhögskolorna och informera kommunerna om möjligheten att placera ensamkommande på folkhögskola som en alternativ boende- och studieform. Flera folkhögskolor i Västerbotten fortsätter att ta emot ensamkommande enligt modellen Folkhögskolespåret. Kontakta folkhögskolorna för att få mer information.

Lägesrapport för 2017

SOMMAREN

Vi har under augusti färdigställt en kort informations- och inspirationsfilm (se ovan) med tre ungdomar på Strömbäcks folkhögskola, eftersom de flesta ungdomarna inom Folkhögskolespåret i Västerbotten studerar där. Idéerna, filosofin och fördelarna som presenteras är dock giltiga för de andra folkhögskolorna i länet.

VÅREN

Folkhögskolespåret i Västerbotten anordnade den 29-30:e mars, två informations- och utbildningsdagar för ett 60-tal boendepersonal från sju kommuner. Dessutom deltog tre personer från Individuell Människohjälp som också arbetar med ensamkommande.

Projektsamordnarna Annica Dyberg och Jan Axelsson informerade om Folkhögskolespåret för att boendepersonalen så tidigt som möjligt ska samtala med ungdomar om möjligheten och fördelarna med studier på folkhögskola. Biträdande rektor på Strömbäcks folkhögskola Berith Sonning och Jenny Eriksson, kursföreståndare på Allmänna linjen, berättade om folkhögskolan som skolform.

Utbildningsdelen inriktades på samtal och vägledning och hölls av Anders Lovén, PhD, Ass. professor, Malmö Högskola. Syftet var att ta vara på boendepersonales möjligheter att genomföra systematiska vägledande samtal tack vare att de arbetar med ungdomarna kontinuerligt.

Dalkarlså folkhögskola

Här möter du många nya möjligheter i en unik kulturmiljö, nära havet i Västerbottens kustland och den Europeiska kulturhuvudstaden 2014, Umeå. Kreativa linjer och närhet mellan lärare och kursdeltagare är naturliga inslag hos oss. Mångfalden av olika människor skapar dynamik och spännande möten på vår skola. Våra utbildningar utgår från dina egna förutsättningar, oavsett om du är erfaren och rutinerad eller har fått ett nyblivet intresse i något av skolans profilområden. Delar av anläggningen är tillgänglig för rörelsehindrade. Dalkarlså folkhögskola ligger i Dalkarlså utanför Bygdeå, 40 km norr om Umeå. Det är lätt att ta sig med buss mellan Dalkarlså och Umeå.

Se karta: https://goo.gl/maps/2Q1UEdS3hHv

Studierna individanpassas och bedrivs på grundskole- och/eller gymnasienivå.  Målet med studierna är grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller för högskola, men personligt växande är också en väsentlig del av utbildningen.Vi tar emot dig som har UT, är 18-20 år, och har kunskaper i svenska på Språkintroduktion nivå 3 -4, eller SFI D. Du läser gymnasieämnen tillsammans med övriga studerande på Allmän kurs. Andra utbildningar som finns på skolan är pop/rock-musiker och lovsång. Det finns ca 40 studerande på skolan.

Videos från skolan:

https://www.facebook.com/dalkarlsa/videos/1510552342297804/

Boende

Du har oftast eget rum med dusch och toalett, delar kök, tvättstuga och vardagsrum med andra i huset. I varje hus finns 10 rum och du bor tillsammans med övriga studerande på skolan.

Stöd

På skolan finns kurator, socialpedagog och du får en egen kontaktperson. Det är små studiegrupper och du kan få extra stöd vid behov.

Fritid

Det finns motionsrum och tillgång till idrottshall några gånger i veckan.

Kontakt

Intresserad? Kontakta rektor Stig Åsbringer, tel 0934-30495 eller stig.asbringer@dalkarlsa.se

http://www.dalkarlsa.nu      https://www.facebook.com/dalkarlsa

Edelviks folkhögskola

I norra Västerbottens vackraste bygder ligger Edelviks folkhögskola. Edelvik är en mötesplats för människor från hela landet, med olika bakgrund och i olika åldrar. Vi tror på kulturen och människans kreativitet – vår undervisning utgår från denna övertygelse – vi tror på konsten, litteraturen, berättandet och teatern. Vi vill uppmuntra våra studerande att söka efter inre styrka och identitet.

Bygden är b.la. känt för sin starka berättartradition samt sina framgångsrika författare. Dessa kulturyttringar är två av flertalet kulturella profileringar som präglar vår verksamhet. Vi har dessutom ortens föreställnings- och konserthus på skolområdet, vilket erbjuder möjligheten att uppleva gästande uppsättningar. Herrgården är fortfarande den centrala och samlande byggnaden på skolområdet men har nu omgärdats av flertalet hus.

På Edelvik finns utrymme och rymd för lärande. Våra undervisningslokaler och verkstäder är rymliga och utanför ligger den oändliga norrländska naturen. Den trivsamma miljön och skolans engagerade lärare skapar goda förutsättningar för alla att nå sina studiemål.

Edelviks folkhögskola ligger i Burträsk, ett mindre samhälle 40 km sydväst om Skellefteå. Det är lätt att ta sig med buss mellan Edelvik och Skellefteå. Se karta: https://kartor.eniro.se/?c=64.513919,20.640169&z=14&q=;3532920;yp

Studierna individanpassas och bedrivs på grundskole- och/eller gymnasienivå. Målet med studierna är grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller för högskola, men personligt växande är också en väsentlig del av utbildningen.Vi tar emot dig som har UT, är 18-20 år, och har kunskaper i svenska på Språkintroduktion nivå 3 -4, eller SFI D. Du läser grundskole- och gymnasieämnen tillsammans med övriga studerande på Allmän kurs. Andra utbildningar som finns på skolan är konst, skådespelare, film. Totalt finns det ca 100 studerande på skolan.

Vi välkomnar dig till en plats med värme och kvalitet!

Boende

Du har eget rum i ett hus där det bor ca nio personer. Gemensamma utrymmen är ett fullt utrustat kök, TV-rum, toaletter och duschar och tvättstuga. Du bor tillsammans med övriga studerande.

Stöd

På skolan finns internatansvarig tre kvällar i veckan, café-verksamhet, personal för enskilda samtal, studie- och yrkesvägledare. Du får en egen kontaktperson

Fritid

Du har tillgång till gym, simhall, musik- och konstverkstäder, biljard och pingis.

Kontakt

Intresserad? Kontakta Studie- och yrkesvägledare Linda Vikström, tel 0914 – 795 102 eller linda.vikstrom@edelvik.se

http://www.edelvik.se   https://www.facebook.com/edelviksfolkhogskola

Solviks folkhögskola

18 km norr om Skellefteå, längs E4:an ligger byn Frostkåge. En levande by som genomgått en generationsväxling under de senaste åren. Alltfler barnfamiljer har flyttat till byn och antalet invånare har ökat  Frostkåge är en vacker och trevlig by där det är lätt att trivas. Att E4:an numera har fyra filer gör trafiken såväl söder- som norrut både snabb och säker. I Frostkåge finns det ungefär 150 hushåll och i byn bor det cirka 400 personer. Se karta: https://goo.gl/maps/wDkrZtfUrBq

Studierna individanpassas och bedrivs på grundskole- och/eller gymnasienivå. Förstärkt stöd i svenska och engelska finns liksom möjligheter till läxhjälp. Målet med studierna är grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller för högskola, men personligt växande är också en väsentlig del av utbildningen.Du studerar delvis tillsammans med övriga deltagare med ämnen på grundskole- och gymnasienivå. Andra utbildningar som finns på skolan är musik, konst och datorgrafik. Det går ca 185 studerande på skolan. Vi tar emot dig som har UT, är 18-20 år och ensamkommande.

Boende

Det finns fyra olika internatboenden och alla har enkelrum med egen dusch. Se detaljer på: http://www.solvik.fhsk.se/om-solvik/om-skolan/internat/

       

Stöd

På skolan finns specialpedagog, läs- och skrivstöd, stödpersoner, kurativ funktion och studie- och yrkesvägledning.

Fritid

Efter lektionstid ordnas ibland aktiviteter som innebandy, musik, café mm. Du har tillgång till gym och gympasal

Kontakt

Intresserad? Kontakta Studie- och yrkesvägledare Emma Wikblad, tel 0910-732012 eller emma.wikblad.solvik@folkbildning.net

https://www.facebook.com/SolviksFolkhogskola

http://www.solvik.fhsk.se

Storumans folkhögskola

Storumans folkhögskola ligger i Storuman som är ett mindre samhälle. Det är promenadavstånd till centrum och bra bussförbindelser till kusten och fjällvärlden.

Studierna individanpassas och bedrivs på grundskole- och/eller gymnasienivå. Målet med studierna är grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller för högskola, men personligt växande är också en väsentlig del av utbildningen.Vi tar emot dig som har UT, är 18-20 år, och har kunskaper i svenska på Språkintroduktion nivå 3 -4, eller SFI D

Du läser gymnasieämnen tillsammans med övriga studerande på Allmän kurs. Det finns också möjlighet att ägna sig åt musik, fjäll & natur, foto och skidåkning. Andra utbildningar som finns på skolan är Fjälledare, Musikproduktion och korta kurser i t ex bild & hantverk. Det finns ca 40 studerande på skolan.

Se flera videos från skolan:   https://www.facebook.com/storumans.folkhogskola/videos/902299679802203/

Boende

Du har eget rum och delar dusch och toalett, kök, tvättstuga och vardagsrum med andra i huset. I varje korridor finns 9 rum och du bor tillsammans med övriga studerande på skolan.

Stöd

Du får mycket stöd från lärarna i små studiegrupper och har en egen kontaktperson.

Fritid

Det finns gym, musik- hantverks- och fotolokaler på skolan. I Storuman finns ishall, sporthall mm

Kontakt

Intresserad? Kontakta Curt Mönch, tel 0951-26786 eller curt.monch@folkbildning.net

http://www.fhsk.nu/         https://www.facebook.com/storumans.folkhogskola/

 

Strömbäcks folkhögskola

Strömbäcks folkhögskola ligger i byn Strömbäck, 18 km sydöst om Umeå. Det är lätt att ta sig med buss mellan Strömbäck och Umeå och det tar 20-30 minuter enkel resa. Orten Strömbäck ligger mitt i ett av södra Västerbottens mest natursköna områden där Umeälven möter Bottenhavet. Här finns bad, fiske och båtliv endast ett stenkast bort. Dessutom finns närhet till strövområden, skidspår och skoterleder som alla sträcker sig från Strömbäck till fina Norrmjöle. Se karta: https://goo.gl/maps/pRr9P6fespB2

Personalen på Strömbäck har lång erfarenhet och är beredd att bjuda på sig själv för att de studerande skall få ut så mycket som möjligt av tiden på skolan. Vi utgår från varje persons behov och möjligheter och försöker möta dem så allsidigt som möjligt. I kombination med små grupper där alla blir sedda, trivsamma lokaler och natursköna omgivningar ger det här dig de bästa förutsättningarna för goda studieresultat. För att skapa goda förutsättningar för de studerande satsar vi på att erbjuda avancerade digitala verktyg.

Du läser ämnen tillsammans med övriga studerande på Allmän kurs. Studierna individanpassas och bedrivs på grundskole- och/eller gymnasienivå. Förstärkt stöd i svenska och engelska finns liksom möjligheter till läxhjälp. Målet med studierna är grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller för högskola, men personligt växande är också en väsentlig del av utbildningen. Andra utbildningar som finns på skolan är journalist, musikalartist, polisförberedande kurs och e-sport. Totalt går det ca 130 elever på skolan. Vi tar emot dig som har UT, är 18-20 år, och har kunskaper i svenska på Språkintroduktion nivå 3 -4, eller SFI D.

Boende

Du har eget rum med egen dusch och toalett, delar kök, tvättstuga och vardagsrum med andra i huset.
I varje hus finns 5 – 10 rum och du bor tillsammans med övriga studerande.

Stöd

På skolan finns specialpedagog och en studieverkstad där du får hjälp med läxläsning och språkträning. Det finns studievägledning, kurator och skolpräst. Du får en kontaktperson.

Fritid

Du har tillgång till gym, gympasal, bastu, bibliotek och biljard även efter lektionstid. Varje torsdagskväll ordnas Café Strömbäck med fika och olika programpunkter.

Kontakt

Intresserad? Kontakta bitr. rektor Berith Sonning, tel 090-426 11 eller berith.sonning@strombacksfolkhogskola.se

http://www.strombacksfolkhogskola.se

https://www.facebook.com/Strömbäcks-folkhögskola-300629875883/

Vindelns folkhögskola

De bästa idéerna börjar ofta som drömmar. Med uppmuntran kan även en liten, obetydlig tanke förändra världen. Hos oss samlas de mest galna, nyfikna, kreativa, engagerade och omtänksamma människor du kan tänka dig. Vissa söker sig hit för att få grundläggande behörighet. Andra vill fördjupa sig i ett intresse och några skaffar sig yrkeskunskaper för framtiden. Hos oss blir drömmar till verklighet. Välkommen till Vindelns folkhögskola!

Vindelns folkhögskola ligger i Vindeln som är ett mindre samhälle 60 km från Umeå. Det är promenadavstånd till centrum och bra buss- och tågförbindelser till Umeå. Se karta: https://goo.gl/maps/SS5jvEeXsWz

Studierna individanpassas och bedrivs på grundskole- och/eller gymnasienivå. Målet med studierna är grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller för högskola, men personligt växande är också en väsentlig del av utbildningen.Vi tar emot dig som har UT, är 18-20 år, och har kunskaper i svenska på Språkintroduktion nivå 3 -4, eller SFI D. Du läser grundskole- och gymnasieämnen tillsammans med övriga studerande på Allmän kurs. Andra utbildningar som finns på skolan är kock, byggnadsvård, färg & form i inredning, hälsopedagog, spa-terapeut, trä & smide. Det finns ca 200 studerande på skolan.

Boende

Du bor i korridor med 10-12 andra personer. De flesta rummen är enkelrum. Gemensamma utrymmen är ett fullt utrustat kök, vardagsrum med TV, toaletter och duschar.

Stöd

På skolan finns socialpedagog, fritidskonsulent, studie- och yrkesvägledning och hög lärartäthet.

Fritid

Det finns gym, gympasal, biosalong, bastu, bagarstuga, musikrum, fotostudio och mörkrum. Du har möjlighet att använda skolans olika verkstäder efter ordinarie skoltid.

Kontakt

Intresserad? Kontakta Socialpedagog Peder Gustafsson, tel 070-333 71 79 eller peder.gustafsson@vindelnsfolkhogskola.se

http://www.vindelnsfolkhogskola.se      https://www.facebook.com/vindelnsfhsk