Vi önskar att främja Sveriges Folkhögskolor

v

Många möjligheter

Studera på en folkhögskola

Plugga upp dina betyg

På en högskola kan du komplettera och förstärka dina gymnasie och grundskolebetyg. Det ger dig goda chanser att plugga vidare.

Bo på internat

Många folkhögskolor erbjuder dig att bo på skolan. Det ger en bekvämlighet i att vara nära skolan och är en fantastisk upplevelse för livet.

Breda utbildningar

De flesta folkhögskolorna erbjuder olika utbildningar. Allt från skådespelare till båtbyggare och musiker. Ta vara på dina drömmar. 

 

Denna sida arbetar aktivt med att sprida ordet om folkhögskolor och dess fördelar. För många som ska förbättra eller komplettera sina betyg från gymnasiet är komvux det självklara alternativet. Men en folkhögskola är minst lika bra till detta, förutsatt att det gäller kärnämnen.

 

 

Folkhögskola – en skola för folket

På samtliga folkhögskolor runt om i landet så är det fokus på att lära folket. Det är viktigt att alla ska kunna bli bildade, oavsett förutsättningar. Det betyder att även du som har vissa svårigheter med studier eller andra problem är varmt välkommen till en folkhögskola. Du kommer att få all den hjälp du behöver. Dessutom ger folkhögskola ut omdömen för studierna, och inte bara betyg. Det betyder att du kan få höga och bra omdömen om du visar stort intresse och försöker, trots att slutprovet inte fick allra högsta betyg.

I folkhögskolor är det mindre klasser än i andra skolformer, så eleverna har chans att få ett helt annat och mycket bättre stöd. Dessutom är det mycket diskussioner i klasserna vilket innebär att alla kan lära sig av varandra.

 

 

Information om studier på folkhögskola

Vi har samlat svar på alla frågor som kan dyka upp om folkhögskolor. Målet är att du ska kunna hitta allt om folkhögskolor här. Några av de sakerna som vi har med på denna sida är hur man går tillväga för att ansöka till en folkhögskola, om man får CSN bidrag, vilka utbildningar som finns och mycket mer. Vi har dessutom information om några av landets olika folkhögskolor som vad de erbjuder för olika utbildningar och vart de ligger.

 

 

Utbildning på folkhögskola

Det finns många olika typer av utbildningar på folkhögskolor runt om i landet. Det finns korta utbildningar på bara några dagar eller utbildningar på heltid som sträcker sig över längre perioder.

En fördel med att höja sina betyg på en folkhögskola istället för på komvux är att du också kan studera till något annat samtidigt. Vård och omsorg är ett ämne som erbjuds på många folkhögskolor och dessa studier genomförs på sidan av dina vanliga studier i till exempel matte och svenska. Detta gör att du kan börja arbeta direkt när du är klar med utbildningen.

Nya Inlägg

 

Agil Projektledare

agil projektledning

Agil projektledning är något som nästan alla har hört talas om. Om inte annat inom IT-branschen då man brukar säga att det var här den först tog form.

Men vad innebär det egentligen?

Vad är Agil Projektledning?

projektledning.se går det att läsa att begreppet ”agil” kommer från engelskans ”smidig” eller ”rörlig” och det beskriver ganska bra vad en agil projektledning är. Istället för att ha en projektplan som ska följas till punkt och pricka använder man sig utav en mer flexibel och smidig metod. Många avstämningar och kontroller för att se hur det går för projektet och hur man bör gå vidare beroende på olika oförutsägbara faktorer som har inträffat är en enkel och kort beskrivning om agil projektledning.

Vad innebär det att vara en Agil projektledare?

En agil projektledare tillhör kategorin inom projektledare, vilket betyder att du kommer behöva leda din grupp/team genom projektet och kunna vara den person som dina medarbetare kan vända sig till om de behöver. Som projektledare underlättar det alltid att vara bra på att göra flera saker samtidigt och lösa problem snabbt och effektivt. Du ska även kunna kommunicera bra med både ditt team och personer utanför i till exempel förhandlingar. Specifikt för en agil projektledare är att man ska kunna arbeta med agila metoder och förstå innebörden med att arbeta agilt. Till exempel ska du kunna komma med snabba delleveranser till kunderna så att arbetsplanen snabbt och effektivt kan ändras om det behövs.

Som agil projektledare bör du ha bra koll på vad ett agilt projekt är och vad det innebär. Agila projekt och metoder skiljer sig från mer traditionella arbetsmetoder på flera olika sätt. Som projektledare är det viktigt att du har koll på dessa för att kunna utnyttja och effektivisera projektet maximalt.

Ständigt under utveckling

När projektet börjar närma sig sitt slut kommer projekt som följer en agil arbetsmetod med att fortsätta lyssna och ta emot förändringar. Detta råder under hela projekttiden, lika mycket i början som i slutet. Om projektet bygger på en kund som har beställt något gäller det att ha kontinuerlig kontakt och därmed ta emot förslag på förändring, just för att kunden ska bli så nöjd som möjligt över slutresultatet.

En annan faktor för att kunden ska bli så nöjd som möjligt är att det ständigt levereras färdiga produkter (om så är fallet). Som projektledare kommer du få veta vad som är bra och vad som kan förbättras och du kan anpassa arbetsplanen och processen efter det. När projektledaren får veta vad som är bra respektive dåligt gäller det att oavsett förslagen hålla uppe tempot för att vara effektiva och driva projektet framåt. Som projektledare är det därför viktigt att man kan leda sitt team/grupp och se till så att takten hålls eller ökar.

Slutord

Självklart kan den agila arbetsmetoden inte garantera konstant lycka och framgång. Med en bra projektledare och grupp kan teamet uppnå en hög effektivitet och snabbhet samtidigt som processen håller hög kvalité och nära kontakt med kunden. Både parterna blir nöjda inom en tid som inte är allt för lång. Att vara en agil projektledare är framtiden.

4 bra och svenska kurser i privatekonomi 

I den här artikeln pratar vi mer om fyra kurser inom privatekonomi som både är prisvärda samt belägna i Sverige. Nedan följer en sammanfattande lista med bra ekonomikurser för alla som vill lära sig mer om privatekonomi. Utbildningarnas placering i listan har ingen betydelse gällande den studiekvalitet som erbjuds.

  1. Privatekonomi grundkurs: Kostar 1 095 kronor och anordnas av Medborgarskolan Öst.
  2. Sparsmart – en digital kurs i privatekonomi: Kostar 200 kronor och anordnas på distans av utbildningsföretaget Sensus.
  3. Kursen Aktier, fonder och sparande: Kostar 650 kronor och anordnas av Sensus.
  4. Kursen Trygga din ekonomiska framtid: Kostar 275 kronor och anordnas av Folkuniversitetet.

 

1. ”Privatekonomi grundkurs” hos Medborgarskolan

  • Kostar: 1 095 kronor
  • Genomförs: I Linköping

Om du deltar på den ekonomikurs som Medborgarskolan erbjuder får du möjlighet att lära dig mer om hur man gör en budget, hur man sparar på bästa sätt, hur räntan påverkar dina lånekostnader samt hur pengar påverkar människors sinnen.

Kursen kostar 1 095 kronor per deltagare och genomförs i Linköping under ett studietillfälle på åtta timmar. I skrivande stund agerar egenföretagaren Kristina Broström kursledare.

I grundkursen i ekonomi varvas föreläsningar med mer mjuka beståndsdelar likt egen reflektion samt gruppdiskussion. Medborgarskolan påpekar även att den information som delges på kursen är oberoende, då lärosätet ej tar emot ersättning för att lyfta upp specifika aktörer likt Avanza eller Nordnet.

 

2. ”Sparsmart” hos Sensus

  • Kostar: 200 kronor
  • Genomförs: På distans

Kursen Sparsmart ger dig en grundkurs i privatekonomi, men denna kurs är dock betydligt billigare i jämförelse med Medborgarskolans kurs. Att delta på Sparsmart kostar endast 200 kronor, och det låga priset är förmodligen en konsekvens av att kursen enbart kan läsas på distans.

Som brukligt går kursledaren igenom hur du gör en budget, men även hur du kan minska dina rörliga kostnader samt öka dina intäkter.

Kursen behandlar även populära investeringsmetoder, och när du genomfört den åtta timmar långa kursen ska du enligt Sensus utsago kunna förändra din ekonomiska situation på ett effektivt sätt.

Det är dock oklart om kursledaren nämner att man kan spara pengar på att slå samman befintliga krediter och jämföra lån. Småkrediter medför en hög totalkostnad för lån, men om du jämför lån hos Sambla får du möjlighet att skaffa ett samlingslån.

Ett samlat lån medför inte bara lägre lånekostnader, övriga banker ser även personer med ett stort lån som mer kreditvärdiga i jämförelse med personer med ett flertal dyra smålån.

Tips: Skaffa rätt studieteknik för folkhögskolestudier.

 

3. ”Aktier, fonder och sparande” hos Sensus

  • Kostar: 650 kronor
  • Genomförs: På distans

Aktier, fonder och sparande är en 12 timmar lång kurs som kostar 650 kronor per deltagare, och då den genomförs på distans måste du även ha en enhet som klarar av att spela upp direktströmmar från videotjänsten Zoom.

Om du deltar i studiecirkeln ”Aktier, fonder och sparande” får du möjlighet att lära dig grunderna inom sparande, och i denna kurs, som är 4 timmar längre en den Sensuskurs som omnämns ovan, får du även möjlighet att lära dig att bli en bättre investerare.

Förutom investeringstips gällande aktier och fonder är även pensionssparande en viktig del av dagordningen. Det är dessutom en god idé att ladda ner en gratis aktiebok inför kursen, som bland annat återfinns på löneföretaget Vismas webbsida.

 

3. ”Trygga din ekonomiska framtid” hos Folkuniversitetet

  • Kostar: 275 kronor
  • Genomförs: I Stockholm eller Linköping

Öka ditt finansiella självförtroende! Så lyder den marknadsföringsslogan som Folkuniversitetet använder sig av för att belysa att ”Trygga din ekonomiska framtid
” är en informativ och heltäckande kurs inom privatekonomi.

På denna utbildning, som totalt pågår i tre timmar, pratar kursledaren mer om bland annat:

  • Populära sparformer
  • Risker med investeringar
  • Vad fonder samt aktier är
  • Hur pensionssystemet fungerar
  • Hur det är att vara aktieägare

Denna folkhögskolekurs på distans är en del av ett stort folkbildningsprojekt som genomdrivs av Finansinspektionen samt Pensionsmyndigheten, och det faktumet kan vara en anledning till den låga deltagandekostnaden.

Rätt studieteknik för folkhögskola

studieteknik

För att kunna studera så effektivt som möjligt krävs det en bra studieteknik. För vissa faller det sig naturligt att studera, och det fungerar oavsett utomstående faktorer, medans en välarbetat studieteknik är extremt viktigt för andra. Oavsett vilket kategori du faller inom så kommer arbetet bli bättre med hjälp av en bra studieteknik.

 

Grunder till en god studieteknik

Det finns några kärnor i hur du kan studera på bästa sätt och få informationen att sitta. Att anteckna och prata högt är två saker som främjar att informationen fastar. Så istället för att bara sitta och läsa tyst i huvudet så är det bra att läsa högt. Du kan åtminstone upprepa de viktiga delarna och anteckna viss viktig information. Läs gärna igenom din anteckning när du har gjort den så sätter den sig ännu bättre. Här finns fler tips på hur du pluggar effektivt.

 

Studietekniker i skolan

När du befinner dig på skolan så kommer du inte att behöva tänka lika aktivt på studietekniker. Läraren kommer att hjälpa er i klassen att studera på bästa möjliga sätt genom att blanda viktiga saker som att skriva ned information, prata högt, lyssna och läsa. Du kan dessutom fråga läraren om denne har några tips på hur man studerar just det specifika ämnet på bästa sätt. Det finns även studiemotiverande kurser på folkhögskolan.

 

Rätt studieteknik för att plugga hemma

En stor del av studierna sker utanför skoltid, även fast du inte studerar på distans. När du ska plugga hemma är det viktigt att tänka på vart du studerar. Det innefattar allt runt omkring. Hur stolen du sitter på är, hur det ser ut runt omkring och om det är mycket ljud eller andra saker som kan distrahera.

Ska du studera mycket hemma kan det vara bra att införskaffa ett skrivbord och en skrivbordsstol. Annars är det vanligt att man sitter vid köksbordet, vilket inte är optimalt, eller ännu värre i soffan eller ligger i sängen. Det är inte bra på flera olika sätta. Rygg, nacke och axlar tar stryk av att sitta i dåliga ställningar under längre perioder. Dessutom är det andra saker runt omkring som kommer att distrahera dig om du inte har en designerad studieplats.

 

studera teknik

 

Rätt studieteknik för studera på distans

Att studera på distans kräver en annan typ av teknik. Förutom de teknikerna för inlärning som beskrivs ovan så behövs även ett extra lager av disciplin för att ens komma igång och studera. I denna artikel finner du information om hur det är att studera på distans.

 

Tid är viktigt

Man vill gärna lära sig så snabbt som möjligt och hastar sig igenom vissa saker. Men resultatet kommer då bli därefter. En väldigt viktig sak att tänka på när det kommer till att studera är att man måste ge det tid. Det tar tid för saker och ting att fastna. Så repetera tills du känner att det sitter helt och hållet, istället för att sluta när du har studerat ett visst antal timmar. Många gånger är det bra att plugga lite för att sedan ta en paus, vila hjärna och sen komma tillbaka igen snarare än att sitta och nöta åtta timmar i sträck.

 

Studera på folkhögskola på distans

studera på distans

Att studera tillsammans med klasskamrater på en folkhögskola är en fantastiskt givande upplevelse. Men för alla passar det inte att åka till skolan varje dag, och då kan studier på distans vara ett bättre alternativ.

Många folkhögskolor erbjuder kurser på distans. Vanligtvis är det specifika kurser som är väl anpassade för att vara lämpade att studera på distans istället för i ett klassrum. Det är kurser där du kan göra mycket arbete själv och inte är lika beroende av en lärare eller andra elever. Några exempel på högskolor som erbjuder vissa kurser som distansundervisning är Katrinebergs folkhögskola och Ölands folkhögskola. Vissa utbildningar är helt och hållet på distans medans vissa kräver att du kommer till skolan för att till exempel göra ett slutprov.

 

Att tänka på när man studerar på folkhögskola på distans

För det första är det viktigt att man ser till att ta sitt ansvar. Det är lättare sagt än gjort att sätta sig och studera om man inte måste. Man skjuter ofta på saker in i sista sekund vilket inte är optimalt.

Vissa klasser har specifika tider där ni möts på nätet och studerar tillsammans. Men de flesta kurserna kräver endast att du skickar in uppgifter och gör prov vissa tider. Hur du sedan studerar är upp till dig. Ett tips är att ändå ha fasta studietider. Vet du att du behöver plugga till exempel fyra timmar om dagen, avsätt då fyra timmar på morgonen eller eftermiddagen när det passar dig bäst.

 

En inspirerande och rogivande plats att studera på

Det är viktigt att ha en bra plats att studera på. Det är enklast att studera hemma för då slipper man ta sig iväg. Men det passar inte för alla. Kanske finns det barn i hemmet eller andra distraktioner. Ett bibliotek kan vara en bra plats för att studera på distans. De har oftast relativt sköna stolar, internet och är lugna och tysta. Känner du någon annan som studerar kanske ni kan mötas upp och plugga tillsammans trots att det inte gäller samma ämne.

En annan sak som är viktigt är att ta reda på vilket material du behöver ha för att kunna fullfölja kursen. Detta får du givetvis reda på när du ansöker eller blir antagen till kursen, men det är ändå bra att ha i åtanke innan. I en skola finns oftast det mesta att tillgå, men när du studerar på distans är det ditt ansvar att du har allt material. Två saker som du alltid behöver är en dator och en internetuppkoppling.

 

CSN bidrag när man studerar på distans på folkhögskola

Du får bidrag och kan ta lån när du studerar på distans, precis på samma sätt som du kan om du studerar på plats. Dock är det många som kombinerar studier på distans med jobb. Det är då viktigt att tänka på att det inte är säkert att du kan få bidrag eller lån om du har en annan inkomst.

Förutom det vanliga bidraget är du även berättigad till ett merkostnadslån. Det är ifall du skulle behöva resa till skolan för att till exempel avlägga ett prov. Du kan ansöka om ett förhöjt lån både för resor till och från skolan samt för övernattningar.