Aktuellt Stockholms län

Folkhögskolespåret i Stockholm har två internatskolor som deltar i projektet, Tollare och Sigtuna.

Projektledare har varit och spridit information i en tredjedel av kommunerna i länet och på hälften av folkhögskolorna sedan januari.

Många folkhögskolor tar emot målgruppen inom sin ordinarie undervisning och personer inom målgruppens närhet uppmanas att ta kontakt med skolorna direkt för mer information. Projektledaren hjälper gärna till med kontakter till skolor.

Vill du få mer information om folkhögskolespåret i Stockholms län, kontakta då:

Jeanette Andersson Projektledare Folkhögskolespåret Stockholms Län jeanette.andersson@ekero.se Tel: 08-124 571 89

Stockholms folkhögskolor har formulerat en gemensam modell som går att hitta här.

www.stockholmsfolkhogskolor.se

Om Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola firar hundra år 2017. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats, en plats där människor kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Huvudmän för skolan är Sensus studieförbund, Sigtunastiftelsen och Svenska Kyrkans Unga. På Sigtuna folkhögskola står människan och hennes olika erfarenheter i centrum. Vi vill hjälpa människor att hitta meningsfullhet i livet, kunskaper som bidrar till att förstå och tolka omvärlden. Vi lever mitt i mångfalden och försöker möta omvärlden med en normkritisk hållning. Vi framhåller vikten av ett kulturliv som både roar och oroar. Skolans kompetensområden är – utöver behörighetsgivande studier på Allmän kurs med bland annat svenska som andraspråk – ledarskap, livsfrågor och idealitet, konstutbildningar med inriktning på konceptuell konst, film, fotografi samt teater.

Vid sidan om folkbildningsverksamheten driver vi vandrarhem, kursgård och restaurang.

Bildningsidé

Sigtuna folkhögskolas bildningsidé genomsyrar all verksamhet:

”Vi vill ge människor möjlighet att pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskaper och livsvärden.”

Målgrupp

Målgruppen för folkhögskolespåret är ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd i åldrarna 18 till 21 år. Kunskaperna i svenska ska motsvara SFI D-nivå.

Studier

Studier på Allmän kurs sker i grupp, i nära samarbete med lärarna och kurskamraterna. Lärartätheten är hög och grupperna små. Språkåret vänder sig till deltagare med annat modersmål än svenska. Studierna där har fokus på att erövra det svenska språket och de termer som krävs för att kunna lära mer i olika ämnen längre fram i utbildningen. Teoretiska och praktiska moment varvas.

Boende på Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola har ett internat med nästan 70 bäddar. De flesta bor i dubbelrum. Dusch och toalett finns antingen på rummet eller i korridoren. Alla rum har tillgång till kök, tvättstuga och samlingsrum.

Skolan serverar lunch måndag till fredag, övriga måltider ordnar de boende själva.

Antal platser

Sigtuna folkhögskola erbjuder 3-5 platser för ensamkommande ungdomar med start i augusti 2017. Avtal tecknas separat för varje deltagare mellan Sigtuna folkhögskola och respektive kommun. Samtal pågår om ersättningsnivå.

Kontakt

Cecilia Edin
Rektor
cecilia.edin@sigtunafolkhogskola.se

Folkhögskolespåret på Tollare folkhögskola

Välkommen till en lärorik och drogfri miljö i natursköna Tollare precis vid Skurusundet i Nacka. Folkhögskolan drivs av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och ligger i en rogivande herrgårdsmiljö en mil öster om Stockholm. Kommunikationerna är goda och runt huvudbyggnaden och ner mot Skurusundet ligger matsal, idrottshall, småbåtshamn, fotbollsplan och en av Sveriges äldsta kägelbanor. Tollare folkhögskola har ca 120 kursdeltagare och drygt 40 av dessa bor på skolans internat.

Tollare folkhögskola har en helhetssyn på lärande och kunskap. Vi värdesätter och jobbar aktivt med mötet mellan människor och det gemensamma lärandet, samtidigt som vi ser varje individ.  Vi erbjuder extra studiestöd varje vecka och det finns tillgång till studie – och yrkesvägledning under utbildningstiden.

Kursutbud

För dig som vill läsa in din gymnasiekompetens erbjuder Tollare folkhögskola allmän kurs med sju olika profiler.  Alla profilerna ger dig möjlighet att slutföra dina studier på gymnasienivå och få grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier. I alla kurser ingår samtliga gymnasiegemensamma ämnen (kärnämnen) samt specifika profilämnen. Profilen utgör ca 20 % av dina studier. De profiler som finns är:

  • Kreativt skrivande– för dig som vill skriva skönlitterärt, främst prosa och poesi men gruppen styr.
  • Foto– för dig som vill utveckla dina fotokunskaper och lär dig mer om bildspråkets betydelse. Vi arbetar digitalt.
  • Socionomförberedande för dig som är intresserad av sociala frågor och vill studera vidare inom området.
  • Högskoleförberedande för dig som vill ha en bredare grund för fortsatta studier. Vi tränar flera akademiska arbetsformer.
  • Ideellt ledarskap för dig som har engagemang och vill förändra samhället. Du får chans att träna ett samhällsförändrande ledarskap.
  • Ett samhälle i omvandling för dig som vill se ett mer hållbart samhälle och arbeta praktiskt med småskalig odling.
  • Normkritisk inriktning för dig som vill lära dig mer om normkritisk samhällsanalys.

Vi bedriver också särskilda kurser (eftergymnasiala kurser) inom bland annat socialpedagogiskt ungdomsarbete och reportage/journalistik.

Målgrupp

Målgruppen är ensamkommande ungdomar mellan 18 och 20 år med permanent uppehållstillstånd (PUT). Personen ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra sig studier på gymnasienivå. Undervisningen sker integrerat med övriga deltagare på allmän kurs men med möjlighet till extra stöd.

Boende och måltider

Vi erbjuder boende på skolans internat. Skolans matsal serverar en vällagad lunchbuffé med stora valmöjligheter och på förmiddagen erbjuds ett matigare fika med smörgås, frukt och kaffe/te. Frukost och middag ordnar man själv i internatets gemensamma kök.

Fritid och aktiviteter

Tollare folkhögskola har ett eget gym med bastu, idrottshall och uppehållsrum med bland annat biljardbord. I direkt anslutning till skolområdet finns det dessutom fina motionsspår, fotbollsplan och kägelbana.

Antal platser

Från och med den 24 augusti 2017 kan vi ta emot fem deltagare på folkhögskolespåret. Antagning sker löpande fram till kursstart.

Kontakt

Tollare folkhögskola

132 49 Saltsjö-Boo

Rektor

Mats Kempinsky

E-post: mats.kempinsky@tollare.org

Tel: 072 7190125

Internatansvarig

Minna Hallrin

E-post: minna.hallrin@tollare.org

Kontakt

Jeanette Andersson
Projektledare Folkhögskolespåret Stockholms län
Epost: jeanette.andersson@ekero.se
Tel:08-124 571 89