Liljeholmens folkhögskola

liljeholmen

Liljeholmen har en bredd av kurser vilket lockar en mångfald av deltagare som organiserar olika sorters aktiviteter utanför skoltid. T.ex. är erbjuds regelbundet konserter, konstutsällningar och olika sportevenemang. Eftersom det är en skola med kristen huvudman tas tro och religion på allvar men alla är välkomna och alla trosinriktningar respekteras och tas hänsyn till. Vi arbetar mycket med att skapa trygghet och sammanhållning i gruppen men ser också till individers behov.

liljeholmen1

Målgrupp och Innehåll
Vi erbjuder studier på Allmän kurs, internatboende och extra resursstöd till ensamkommande ungdomar. Studier på Allmän kurs leder till behörighet i gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap m.fl. Målgruppen är främst ungdomar med permanent uppehållstillstånd mellan 18-21 år som har tillräckligt med svenska för att studera på folkhögskola. Det är viktigt att ungdomen själv önskar att pröva en ny studieform och miljö.

Deltagarna studerar i klass tillsammans med övriga på Allmän kurs och får likt alla deltagare ett individuellt anpassat schema beroende på förkunskaper och behov. Deltagarna inbjuds givetvis att delta i skolans fritidsaktiviteter som arrangeras av olika lärare och deltagare på skolan. Under skolveckan finns förutom lärare, kurator och internatföreståndare en särskild resursperson med fokus på de ensamkommande deltagarna. Under helger och lov finns personal tillgänglig efter behov.

I varje plats ingår studier, hyra, helpension måndag-fredag, resursstöd och fritidsaktiviteter på skolan. Ensamkommande elever bor integrerat med övriga elever på internatet och har tillgång till skolans alla lokaler såsom bibliotek och idrottshall.

Skolan
Liljeholmen ligger naturskönt intill sjön Åsunden i Rimforsa. Här finns egen strand, brygga och båt, samt goda kommunikationer till Kisa och Linköping. Köket serverar god husmanskost med ett stort salladsbord. Promenadvägarna i skolans omgivning är många och goda möjligheter till ett aktivt friluftsliv finns – vandra, paddla kanot, åka långfärdsskridskor. Ibland bjuder musiklinjen på konsert, det spelas innebandy, basket, fotboll eller volleyboll i gymnastiksalen och ofta inbjuds till spel- eller filmkvällar på internaten. I biblioteket finns förutom ett rikt utbud av litteratur, dags- och veckotidningar, datorer och arbetsplatser. Liljeholmen präglas av en kristen grundsyn där alla är välkomna. Huvudman för skolan är Evangeliska Frikyrkan.

Ansökan och antagning
Innan studierna påbörjas erbjuds potentiella deltagare studiebesök på skolan och eventuellt en prova-på-vecka för att få möjlighet att ta del av skolans verksamhet och studieupplägg. Efter antagning görs en intervju och kartläggning med deltagaren, allt för att vi ska kunna erbjuda ett bra upplägg med goda möjligheter för den studerande att lyckas med sina studier.

Avtal
Avtal tecknas separat för varje ungdom mellan folkhögskolan och respektive kommun.

Kontaktperson
Maria Alphonce
Telefon: 0494-79 707, 073-804 86 04

E-post: maria.alphonce@liljeholmen.nu

Liljeholmens folkhögskola
590 43 Rimforsa
www.liljeholmen.nu

Länk till karta: Klicka här