Fristad

Om Fristads folkhögskola

Fristads folkhögskola ligger centralt i Fristad samhälle 12 km norr om Borås. Det charmiga gamla regementsområdet är vackert beläget nära skogen med motionsspår. Buss och tåg finns i nära anslutning till skolan, och det är lätt att ta sig både in till Borås och vidare till Göteborg, men också till Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Skolan är en av landets äldsta folkhögskolor och drivs av Västra Götalandsregionen. Här går ca 250 kursdeltagare, varav en del bor på skolans lilla internat.

Kursutbud

Folkhögskola är en skolform som utgår från deltagarens behov av kunskap och personlig utveckling. Stora möjligheter finns till individuell anpassning och stöd.

För dem som vill läsa in grundskole- eller gymnasiekompetens erbjuder vi allmän kurs med fem spännande profiler:

  • Yalla Svenska! – för dig som vill utveckla din svenska
  • Digitala medier
  • Hälsa
  • Skaparkraft – bild, sång & dans
  • Världen och vi – internationella frågor ur både samhälls- och miljöperspektiv

Vi har också egen examensrätt för Svenska för invandrare (Sfi), som man kan läsa både på nybörjar- och fortsättningsnivå hos oss.

Dessutom finns det yrkesutbildning till personlig assistent och inom trädgård, hantverksutbildning inom vävning och utbildningar för deltagare med psykisk och/eller fysisk funktionsnedsättning.

Målgrupp

Ensamkommande ungdomar 18-20 år med uppehållstillstånd.

Antal platser

Terminen börjar i augusti och det finns plats för upp till 5 deltagare.

Förkunskaper hos deltagarna

Tillräckliga förkunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra sig studier på grund- eller gymnasienivå.

 Boendeformer, mat och personalresurser

Skolans internat har i dagsläge ca 20 rum med egen dusch och toalett. Rummen är möblerade med enkelsäng, nattduksbord, hyllor, skrivbord och stol. På internatet finns också gemensamt kök, vardagsrum och tvättstuga.

Skolans matsal serverar frukost, lunch och lagad kvällsmat måndag till torsdag, samt frukost och lunch på fredag. Övrig tid lagar de boende på internatet sin egen mat i internatets kök. En välsorterad matbutik med generösa öppettider 7 dagar i veckan finns på 5 minuters gångavstånd från skolan.

För deltagare inom folkhögskolespåret kommer det att finnas personal som kan stötta upp såväl med det egna boendet och studierna som med att hitta passande fritidsaktiviteter, bistå vid kontakt med myndigheter och hjälpa deltagaren in i det svenska samhället.

Kursstart/löpande intag

Augusti.

Skolans allmänna kurs på grundskolenivå (introkurs) har start flera gånger per läsår – förutom i augusti också i november och februari.

Vid önskemål om en annan starttid, ta kontakt med folkhögskolan för en diskussion.

Ansökan

Intresserade ungdomar ansöker till allmän kurs på samma sätt som övriga deltagare, d v s digitalt på hemsidan: http://www.fristads.fhsk.se/ansokan/. I det personliga brevet som ska bifogas ansökan nämner den sökande att hen vill gå Folkhögskolespåret. För snabbare hantering av ansökan och för att få till ett inledande studiebesök mm snabbare, skicka också ett mail till rektorn (inka.horstmann@vgregion.se) med rubriken ”Folkhögskolespåret” och kontaktuppgifter, så tar skolan kontakt direkt.

Fritid och aktiviteter

Fristads folkhögskola har ett eget gym med bastu, idrottshall och drama-/danssal. I direkt anslutning till skolområdet finns det dessutom fina motionsspår, fotbollsplaner och tennisbanor. Fristad har flera stora idrottsföreningar som erbjuder många olika aktiviteter – till viss del i folkhögskolans lokaler och på fotbollsplanerna i närheten.

På skolan finns också ett bibliotek där deltagarna bl a kan låna skönlitteratur, samt ett elevcafé där man kan umgås eller spela sällskapsspel. En gång i veckan ordnas det språkcafé här, och dit är både allmänheten och skolans deltagare och personal välkomna.

Lokal samverkan

Skolan har goda kontakter med det lokala föreningslivet,
näringslivet och olika frivilligorganisationer.

Kostnad per person

Kostnaden kommer att anpassas enligt den nya schablonen och avtal skrivs individuellt för varje person.
Kontakta rektorn för mer detaljerat information.

Kontakt

Inka Horstman, rektor
0700 82 48 67
inka.horstmann@vgregion.se

Kontaktuppgifter

Fristad folkhögskola
Folkhögskolevägen 7
51332 Fristad

Inka Horstmann, rektor
inka.horstmann@vgregion.se
0700 82 48 67

Länk till karta: klicka här